Čajová houba kombucha Tibetská kefírová houba Jak objednat Ceník

Kombucha

V mnohých pramenech se můžeme dočíst, že je kombuchová kultura houba, není tomu ale tak. Jedná se o symbiózu několika druhů kvasinek rodu Saccharomyces (hlavně tzv. Schizosaccharomyces) a octových bakterií (hlavně Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum). Každá kultura má trochu jiné složení, které se mění s podmínkami, v jakých je pěstována. Kombuchu jako takovou tvoří celulóza vytvořená octovými bakteriemi. Na pohled vypadá kolonie kombuchy jako šedo-hnědá rosolovitá placka. Čerstvá má světlou barvu, čím starší je, tím více tmavne. Životnost kultury je maximálně šest měsíců. Při výrobě nápoje dochází k rozmnožování v kultuře obsažených mikroorganizmů. Nová kultura se vytváří na povrchu čajového nálevu a vypadá jako tenký (asi 3 mm po 8 dnech) povlak. Měla by být ponechána alespoň 15 dní (pro vytvoření silné kultury 3 až 5 týdnů) s mateřskou kulturou, než bude schopna samostatné existence.